Vragen?

Neem gerust contact op!

info@noflyzone.nl

Soorten No-Fly Zones in Nederland

  1. Luchthavens: Het is ten strengste verboden om in de nabijheid van luchthavens te vliegen. Dit geldt voor alle drones, ongeacht hun gewicht of grootte. Luchthavens hebben vaak een no-fly zone met een straal van 3 kilometer.
  2. Natuurgebieden: Veel natuurgebieden in Nederland zijn beschermde zones waar het vliegen met drones verboden is. Dit is om verstoring van de fauna te voorkomen. Controleer altijd de lokale regelgeving voor specifieke natuurgebieden.
  3. Evenementen: Tijdens grote evenementen, zoals concerten of festivals, kan het luchtruim tijdelijk gesloten worden voor drones. Controleer de aankondigingen en officiële websites van evenementen voor updates.

Hoe Je No-Fly Zones Kunt Identificeren

Het is essentieel om no-fly zones te herkennen voordat je met je drone gaat vliegen. Hiervoor kun je gebruik maken van verschillende hulpmiddelen:

  • Kaart van het Luchtverkeer: De website van het Nederlandse Luchtverkeersleiding (LVNL) biedt een interactieve kaart waarop no-fly zones, gecontroleerde luchtruimen en luchthavens worden aangegeven.
  • Droneluchtruim App: Er zijn ook apps beschikbaar die realtime informatie over no-fly zones verschaffen en je waarschuwen als je een verboden gebied nadert.

Gevolgen van Overtreding van No-Fly Zones

Het overtreden van no-fly zones kan leiden tot ernstige juridische gevolgen, waaronder boetes en inbeslagname van je drone. Daarnaast kan het schade toebrengen aan het imago van de dronegemeenschap en de toekomstige regelgeving beïnvloeden.

Uitzonderingen en Toestemmingen

In sommige gevallen kun je toestemming krijgen om in no-fly zones te vliegen. Dit vereist meestal een speciale vergunning van de autoriteiten. Zorg ervoor dat je de juiste procedures volgt en de benodigde toestemming aanvraagt als je een geldige reden hebt om in een no-fly zone te vliegen.

Tips voor Veilig Vliegen en Respect voor de Wet

  • Blijf altijd op de hoogte van de meest recente regelgeving met betrekking tot dronevliegen in Nederland.
  • Gebruik apps en kaarten om no-fly zones te identificeren voordat je gaat vliegen.
  • Wees bewust van je omgeving en respecteer de privacy van anderen.
  • Neem verantwoordelijkheid voor je drone en gedrag als piloot.

Het naleven van no-fly zones is cruciaal voor de veiligheid van het luchtruim en het behoud van de reputatie van dronevliegers. Houd je aan de regels en geniet verantwoordelijk van je dronehobby.

Waar mag ik vliegen met een drone?

Neem snel een kijkje op de No-fly zone kaart!

Bekijk de kaart!