Iedere particulier mag vliegen met een drone. Om ervoor te zorgen dat dit veilig gebeurd dient iedereen zich aan de regels te houden. Op deze pagina vindt je de benodigde informatie voordat je gaat vliegen met een drone.
Hieronder is een lijst te zien met de belangrijkste regels. Deze regels dienen ten alle tijden te worden gevolgd tijdens het vliegen met een drone:
Daarnaast zijn er nog een aantal aanvullende regels:
Om zakelijk gebruik te maken van drones in Nederland moet in bepaalde gevallen een vergunning worden aangevraagd bij de Luchtvaartautoriteit (ILT). Dit is afhankelijk van het type vlucht en de locatie waar de drone wordt ingezet.
Voor sommige soorten zakelijke activiteiten, zoals het uitvoeren van inspecties of het maken van foto’s en video’s, is geen vergunning nodig. Voor andere activiteiten, zoals het uitvoeren van opdrachten voor commerciële doeleinden of het vliegen in beperkte luchtruim, is wel een vergunning vereist.
Het is aan te raden om de precieze regels en vergunningsvereisten te raadplegen bij de Luchtvaartautoriteit (ILT) voordat je met een drone voor zakelijke doeleinden gaat vliegen.
Lees hier meer over het zakelijk vliegen met een drone.
Als particulier zijnde mag je vliegen met een drone. Je dient je hierbij wel aan de regels te houden. Zorg ervoor dat je je drone altijd ziet en niet hoger vliegt dan 120 meter. Let op andere omstanders en bewegende objecten. Bekijk de checklist om goed voorbereid te zijn voordat je vertrekt.
Helaas mag je niet overal vliegen met je drone. Dit heeft vanzelfsprekend te maken met de veiligheid van jezelf en anderen. Het is bijvoorbeeld verboden om in de buurt van een vliegveld te vliegen. Kijk voordat je vertrekt op de nederlandse No-fly zone kaart. Hierin staat aangegeven welke gebieden voor drones verboden zijn.
Daarnaast gelden er ook andere regels voor de omstandigheden waarin je vliegt. Je mag bijvoorbeeld niet in het donker vliegen.
Als je je niet aan de regels houdt, krijg je vaak in 1e instantie een waarschuwing. Indien je nogmaals in de fout gaat, kan je een boete krijgen (maximaal 7.800). Het is hierbij ook mogelijk dat de drone in beslag genomen wordt. De hoogte van de boete hangt af van de soort overtreding. Er kan bijvoorbeeld worden gekeken of je de drone beroepsmatig of hobbymatig gebruikt en of je mensen in gevaar gebracht hebt.
Een overzicht van alle regels voor hobby drone-piloten staat in de regeling modelvliegen. Deze regeling wordt geregeld aangepast, dus ons advies is om deze altijd voor het begin van je vlucht te raadplegen.