Vragen?

Neem gerust contact op!

info@noflyzone.nl

Regels recreatief gebruik van drones

Let op: vanaf 31 december 2020 is de regelgeving veranderd, je moet voldoen aan nieuwe eisen om te vliegen met een drone. Lees op de website van de rijksoverheid meer hierover. De content op deze pagina is verouderd en wordt z.s.m. bijgewerkt.

Hieronder is een lijst te zien met de belangrijkste regels. Hier dien je je ten alle tijden aan te houden tijdens het vliegen met een drone.

  • Een particuliere drone mag niet zwaarder zijn dan 25 kilogram.
  • Je mag niet boven mensenmenigten vliegen.
  • Je mag niet boven aaneengesloten bebouwing vliegen.
  • Je mag niet in gebieden rondom vliegvelden en andere no-fly zones vliegen.
  • Je moet de drone altijd kunnen zien.
  • Je mag niet hoger dan 120 meter boven de grond of het water vliegen.
  • Je mag niet in het donker vliegen.
  • Je moet altijd voorrang geven aan alle andere luchtvaartuigen, zoals vliegtuigen, helikopters en zweeftoestellen. Dit betekent dat je direct moet landen zodra je een luchtvaartuig ziet naderen. Blijf met je drone dus ook uit de buurt van ongelukken. Dan kunnen de trauma- en politiehelikopter hun werk doen.
  • Je mag voor privégebruik luchtopnamen maken met uw drone. Dit valt onder recreatief gebruik. Wel moet u rekening houden met de privacyrechten van anderen. Je mag bijvoorbeeld niet in het geheim filmopnames van iemand maken. Als je iemand filmt of fotografeert moet je hem daarvan op de hoogte brengen.

Zakelijk vliegen met een drone

Lees hier meer over het zakelijk vliegen met een drone.

Mag je als particulier vliegen met een drone?

Als particulier zijnde mag je vliegen met een drone. Je dient je hierbij wel aan de regels te houden. Zorg ervoor dat je je drone altijd ziet en niet hoger vliegt dan 120 meter. Let op andere omstanders en bewegende objecten. Bekijk de checklist om goed voorbereid te zijn voordat je vertrekt.

Waar mag ik vliegen?

Helaas mag je niet overal vliegen met je drone. Dit heeft vanzelfsprekend te maken met de veiligheid van jezelf en anderen. Het is bijvoorbeeld verboden om in de buurt van een vliegveld te vliegen. Kijk voordat je vertrekt op de nederlandse No-fly zone kaart. Hierin staat aangegeven welke gebieden voor drones verboden zijn.

Daarnaast gelden er ook andere regels voor de omstandigheden waarin je vliegt. Je mag bijvoorbeeld niet in het donker vliegen.

Boete voor de piloot

Als je je niet aan de regels houdt, krijg je vaak in 1e instantie een waarschuwing. Indien je nogmaals in de fout gaat, kan je een boete krijgen (maximal 7.800). Het is hierbij ook mogelijk dat de drone in beslag genomen wordt. De hoogte van de boete hangt af van de soort overtreding. Er kan bijvoorbeeld worden gekeken of je de drone beroepsmatig of hobbymatig gebruikt en of je mensen in gevaar gebracht hebt.

Overzicht regels recreatief gebruik van drones

Een overzicht van alle regels voor hobby drone-piloten staat in de regeling modelvliegen. Deze regeling wordt binnenkort aangepast, dus ons advies is om deze goed in de gaten te houden.

Waar mag ik vliegen met een drone?

Neem snel een kijkje op de No-fly zone kaart!

Bekijk de kaart!