Vragen?

Neem gerust contact op!

info@noflyzone.nl

Regels recreatief gebruik van drones

Hieronder is een lijst te zien met de belangrijkste regels. Deze regels dienen ten alle tijden te worden gevolgd tijdens het vliegen met een drone:

 • Veiligheid: Vliegen met een drone mag alleen als het niet in strijd is met de luchtvaartwetgeving en als het geen risico vormt voor personen of andere luchtvaartuigen.
 • Maximaal vlieggebied: Drones mogen niet hoger vliegen dan 120 meter boven grondniveau en niet dichter dan 50 meter bij personen, gebouwen, wegen of andere verkeersdeelnemers.
 • Vliegen boven evenementen: Het is verboden om boven evenementen te vliegen, tenzij je hiervoor toestemming hebt gekregen van de organisator.
 • Vliegen in de buurt van luchthavens en vliegvelden: Het is verboden om met een drone te vliegen binnen een straal van 5 km rondom luchthavens en vliegvelden, tenzij je hiervoor specifieke toestemming hebt gekregen.
 • Registratie: Drones met een gewicht van 250 gram tot 25 kilogram moeten geregistreerd worden bij de Luchtvaartautoriteit (ILT).
 • Verzekering: Het is aanbevolen om je drone verzekerd te hebben voor schade aan derden.
 • Privacy: Bij het vliegen met een drone mag je niet inbreuk maken op de privacy van andere mensen.

Daarnaast zijn er nog een aantal aanvullende regels:

 • Je mag niet in gebieden rondom vliegvelden en andere no-fly zones vliegen.
 • Je moet de drone altijd kunnen zien.
 • Je mag niet in het donker vliegen.
 • Je moet altijd voorrang geven aan alle andere luchtvaartuigen, zoals vliegtuigen, helikopters en zweeftoestellen. Dit betekent dat je direct moet landen zodra je een luchtvaartuig ziet naderen. Blijf met je drone dus ook uit de buurt van ongelukken. Dan kunnen de trauma- en politiehelikopter hun werk doen.
 • Je mag voor privégebruik luchtopnamen maken met uw drone. Dit valt onder recreatief gebruik. Wel moet u rekening houden met de privacyrechten van anderen. Je mag bijvoorbeeld niet in het geheim filmopnames van iemand maken. Als je iemand filmt of fotografeert moet je hem daarvan op de hoogte brengen.

Zakelijk vliegen met een drone

Om zakelijk gebruik te maken van drones in Nederland moet in bepaalde gevallen een vergunning worden aangevraagd bij de Luchtvaartautoriteit (ILT). Dit is afhankelijk van het type vlucht en de locatie waar de drone wordt ingezet.

Voor sommige soorten zakelijke activiteiten, zoals het uitvoeren van inspecties of het maken van foto’s en video’s, is geen vergunning nodig. Voor andere activiteiten, zoals het uitvoeren van opdrachten voor commerciële doeleinden of het vliegen in beperkte luchtruim, is wel een vergunning vereist.

Het is aan te raden om de precieze regels en vergunningsvereisten te raadplegen bij de Luchtvaartautoriteit (ILT) voordat je met een drone voor zakelijke doeleinden gaat vliegen.

Lees hier meer over het zakelijk vliegen met een drone.

Mag je als particulier vliegen met een drone?

Als particulier zijnde mag je vliegen met een drone. Je dient je hierbij wel aan de regels te houden. Zorg ervoor dat je je drone altijd ziet en niet hoger vliegt dan 120 meter. Let op andere omstanders en bewegende objecten. Bekijk de checklist om goed voorbereid te zijn voordat je vertrekt.

Waar mag ik vliegen?

Helaas mag je niet overal vliegen met je drone. Dit heeft vanzelfsprekend te maken met de veiligheid van jezelf en anderen. Het is bijvoorbeeld verboden om in de buurt van een vliegveld te vliegen. Kijk voordat je vertrekt op de nederlandse No-fly zone kaart. Hierin staat aangegeven welke gebieden voor drones verboden zijn.

Daarnaast gelden er ook andere regels voor de omstandigheden waarin je vliegt. Je mag bijvoorbeeld niet in het donker vliegen.

Boete voor de piloot

Als je je niet aan de regels houdt, krijg je vaak in 1e instantie een waarschuwing. Indien je nogmaals in de fout gaat, kan je een boete krijgen (maximaal 7.800). Het is hierbij ook mogelijk dat de drone in beslag genomen wordt. De hoogte van de boete hangt af van de soort overtreding. Er kan bijvoorbeeld worden gekeken of je de drone beroepsmatig of hobbymatig gebruikt en of je mensen in gevaar gebracht hebt.

Overzicht regels recreatief gebruik van drones

Een overzicht van alle regels voor hobby drone-piloten staat in de regeling modelvliegen. Deze regeling wordt geregeld aangepast, dus ons advies is om deze altijd voor het begin van je vlucht te raadplegen.

Waar mag ik vliegen met een drone?

Neem snel een kijkje op de No-fly zone kaart!

Bekijk de kaart!